Het is inmiddels een vast onderdeel van de TVR clubcompetitie, “ergens” in juli als de watertemperatuur en -kwaliteit in orde zijn dan wordt er gestreden voor de clubcompetitie en de punten voor de clubcompetitie. In het kader van mijn KNZB zwemtrainer opleiding mocht ik de organisatie van deze wedstrijd “overnemen” van Marcel Verburg. Marcel is ook mijn praktijkbegeleider voor de trainersopleiding.

boeien

Om 18.00 uur ben ik samen met Marcel op de locatie aan de Boonervliet en maken wij het materiaal voor de wedstrijd klaar. Boeien, anker en –schietlijnen, deelnemerslijsten, tijdregistratie en GPS uitladen en installeren of instellen.

Tom zwem

Om 18.30 liggen de boeien in het water, staan Marcel en ik “op scherp”. Nog geen deelnemer te zien, het zal toch niet ………………… Langzaam melden de deelnemers zich voor registratie en de uitgifte van de startnummers. Het zullen er uiteindelijk 43 zijn. Kort voor de start, met de deelnemers in het water, volgt de briefing – een korte uitleg van de startprocedure, het ronden van de boeien en de finishprocedure = na de 2de ronde finishen door de finishboei aan te raken en het startnummer te roepen zodat Marcel en ik de eindtijd kunnen noteren. Dat valt voor een aantal deelnemers niet mee om het startnummer te onthouden en te roepen bij de finish.

Oeps, Maarten van de Water steekt zijn hand omhoog met een gebroken zwembrilletje, vanuit het startveld wordt hulp geboden – in de boodschappentas van een bekende winkelketen zit een reserve brilletje (dankjewel Celine) . Met 6.35 minuut achterstand kan Maarten aan zijn wedstrijd beginnen.

De deelnemers zwemmen gedisciplineerd op naar de startlijn en op Marcels startteken wordt er gestart. Direct groepjes die “handig” met elkaar mee zwemmen of in ieder geval ernstig proberen.

Bij het eerste keerpunt ligt het deelnemersveld uit elkaar, er zwemmen een aantal groepjes die elkaar in de gaten houden. Wat is sportieve rivaliteit toch mooi om vanaf de brug te zien. Op de brug hebben Marcel en ik een goed overzicht van de wedstrijd. Niet helemaal verrassend meldt Celine zich als eerste dame aan de finish boei, bijna direct gevolgd door Rick van de Weerd.

zwemmen 3km

Wat meer verspreid finishen de deelnemers, een aantal verbaast zichzelf met hun zwemtijd, anderen blijken aanleg te hebben voor synchroon zwemmen. Na 1.09 uur en een beetje is ook de laatste deelnemer binnen. Het (tussen) klassement kan worden opgemaakt, de punten kunnen worden verdeeld.

temp

Een aantal TVR leden wil ik bedanken – Marcel voor de begeleiding en feedback, Kitty voor de temperatuurmeting en Theo van Vliet voor binnenhalen van de finish boeien.

Tom Berkouwer