Een iets te warm naar eten ruikende ruimte in de Polderpoort, vol met sporters in de kleding waarin je ze bijna niet herkend.  De avond voor “nieuwe” leden werd ook door bekende gezichten bezocht, slechts 4 aanwezigen hadden nog nooit aan een triatlon deelgenomen.

Na een korte opening door de voorzitter nam Kitty het gehoor mee door de geschiedenis van de triatlon in Nederland. Als een wedstrijd, joeg ze over het parcours en langs de verschillende onderdelen, stilstaand bij oprichting van vereniging en bond, groei en ontwikkeling. Tom, atleet van het eerste uur, had een meer praktische benadering: de voorbereiding voor een race en racedag. Waarop wil je letten al bij inschrijving, waarop op de dag zelf, maar ook: waar wil je in het water liggen. Raymond, als trainert, benadrukt het belang van trainen. De verschillende benaderingen en soorten schema’s zijn deels mode, voortschrijdend inzicht maar ook persoonlijk: wat voor jou werkt. Het hebben van een plan inclusief voldoende rust en aandacht voor techniek is noodzakelijk om blessures (en teleurstelling) te voorkomen.

De jury, in personen aanwezig als Joost, Karin en Sake, was streng doch rechtvaardig door te benadrukken dat ze zij er is tijdens de wedstrijd om 2 hoofdredenen: veiligheid en eerlijkheid. Veiligheid bijvoorbeeld wanneer het gaat om het gebruik van deugdelijk materiaal (fiets, helm) en gedragingen in bv de wisselzone (niet fietsen, helm op en vast). Eerlijk als het gaat om stayeren (12 meter afstand houden en duidelijk laten zien wanneer je inhaalt maar ook wanneer je ingehaald bent: duidelijk laten terugzakken), blokkeren (onnodig links rijden), afsnijden (van het parcours) of onsportief gedrag. Hetkan door de jury bestraft worden middels kaarten: een gele kaart is een waarschuwing, blauw een tijdstraf en rood diskwalificatie. Dat zou de ultieme teleurstelling zijn. Volg daarom altijd de aanwijzingen van de jury op, zegt de jury 😉

En dan waar het om gaat, de wedstrijden. In volgorde van groeiende idioterie: de clubcompetitie, de divisie (team) competitie en de “iron man” en “challenge”s. Erik nodigt iedereen uit om met (een of meer van) de 11 clubwedstrijden mee te doen. Korte (informele) wedstrijden, met alleen clubgenoten, waarin je bekwaamheid in een of enkele onderdelen kunt beproeven. Het uitgelezen moment om ook tips te vragen aan andere sporters. De teamcompetities bestaan uit 5 wedstrijden met 4 personen in een team met telkens verschillende afstanden en “formats”. Yvette, net nog aan het trainen met het dames 1e divisie team, is enthousiast over de “triple mix” op 19 mei in Almere (de andere divisies starten op zaterdag 18 mei). De temperatuur in de ruimte loopt verder op als Dennis over de internationale lange afstanden begint. Eerlijk over succes en plezier, spanning en emotie, slaapgebrek, het omgaan met tegenslag onderweg en dat je moet vertrouwen dat je voorbereiding goed genoeg is geweest. Enthousiasme is aanstekelijk en verschillende sporters springen in om de vragen te beantwoorden en voorbeelden van successen te geven.

En dan de bezemwagen. Of we aub het gebouw willen verlaten, het parcours wordt afgebroken en opgeruimd.  

Sake