Woensdag 8 juli kwam Eric van der Linden in actie tijdens een lezing over training en voeding voor TVR. Voor wie hem niet kent: Eric is triathlon bondscoach geweest en meervoudig Nederlands kampioen.

Eric van der Linden

Hij schrijft ook regelmatig in het blad van de triathlonbond over training. Training en voeding zijn bekende onderwerpen die door Eric toch weer met nieuwe inzichten en op een verfrissende manier werden gebracht. Wat me vooral bijbleef was de bevestiging dat er geen standaard beste manier van trainen is maar dat voor ieder individu afzonderlijk bepaald moet worden wat de meest effectieve manier van trainen is. Een geheel nieuw inzicht was voor mij het bestaan van sportgenen. Aan de hand daarvan kan bepaald worden welke trainingsvormen voor jou het meest effectief zijn. Veel sporters hebben dit in de loop van de jaren door trial and error moeten ontdekken maar dat kan dus effectiever.

Bij het stuk na de pauze over voeding ging het over het leggen van een goede basis en het meten van individuele aanleg en voorkeuren en tekorten door o.a. dieetgenen en voedingsanalyse. Gelukkig bleken de net gedronken kopjes koffie een positief effect op de sportprestatie te hebben. Voor mij was het goed om te horen welke supplementen effect hebben, wat de hoeveelheden koolhydraten per uur zijn bij de verschillende inspanningsduren en wat veel voorkomende tekorten zijn en hoe die te voorkomen.

De lezing heeft mij in ieder geval voldoende inspiratie gegeven om mijn trainingsvormen en het effect ervan eens onder de loep te nemen onder het genot van een glaasje wijn (waarschijnlijk geen positief effect op de sportprestatie). Bedankt activiteitencommissie voor het organiseren van deze inspirerende bijeenkomst en ik ga zeker de site van Eric bezoeken en zijn adviezen uitproberen.

Henk Wijnands