Wie is onze nieuwe assistent-trainer Joost?

Joost is lid van TVR sinds september 2016. Daarvoor fietste hij al enige tijd en had (en heeft) hij een haat-liefdeverhouding met het hardlopen. In 2015 heeft hij bij Frank Huismans van Tri-Experience geleerd om te zwemmen, gewoon ‘omdat ik graag wilde leren zwemmen, niet omdat ik een triatlon wilde doen’. Dat liep toch anders, toen vrienden hem overhaalden om ook eens bij TVR mee te trainen. Inmiddels is hij bezig met de TTN1 cursus die hem opleidt tot Triathlon trainer niveau 1, met name gericht op het assisteren van de hoofdtrainer tijdens de trainingen.

Waarom ben je deze opleiding aan het volgen?

Raymond heeft binnen de vereniging een oproep gedaan voor een assistent-trainer en ik was de enige die bij het bestuur heeft aangegeven dit wel te willen. De opleiding wordt dan ook gefinancierd door TVR.

Ik vind lesgeven heel erg leuk en heb hier ook ervaring mee. Zo heb ik theaterles gegeven, heb ik geregisseerd en heb ik op verschillende (hoge)scholen lesgegeven. Ik vind zwemmen heel erg leuk, dus dit is een mooie combinatie. De opleiding is niet specifiek gericht op zwemmen, maar mijn hele portfolio gaat hier wel over.

Hoe vaak moet je naar een bijeenkomst en wat moet je er verder allemaal voor doen?

Het zijn maar 2 bijeenkomsten die allebei bij de triathlonvereniging van Deventer worden gehouden. De eerste was in december en dan is er nog een dag in maart.

De eerste dag bestond voornamelijk uit theorie met een focus op veiligheid. Je leert in deze opleiding om onderdelen van een training zelfstandig uit te voeren en hoe je de hoofdtrainer kunt assisteren tijdens een training of wedstrijd.

Naast de twee cursusdagen werk ik ook aan mijn portfolio. Hierin zet ik bijvoorbeeld de observaties van de trainingen waarbij ik zowel de trainer als de atleten observeer. Hoe legt de trainer de opdracht uit? Snappen de atleten de oefening? Heeft de training het gewenste resultaat? Etc.

Daarnaast heb ik 2 atleten en 1 trainer geïnterviewd. Ik heb Rick, Yolanda en Raymond gesproken. Dit maakt ook onderdeel uit van het portfolio. 

Wat erg leuk is, is dat ik zelfstandig een instructie moet uitvoeren. Omdat Raymond er twee weken niet was heb ik 2 lessen zelf voorbereid en gegeven. Die twee zaterdagen in charge waren wel heel erg leuk.

Tot slot moet ik een atleet begeleiden bij een wedstrijd. Ik heb Candide bij de TVR zwemloop begeleid in zowel de voorbereiding als tijdens de wedstrijd zelf. Zij heeft haar doel behaald!

Vind je de opleiding leuk en ga je daarna nog door?

De cursus zelf valt eigenlijk best tegen. Ik krijg veel basale informatie en opdrachten die ik vanuit mijn ervaring met onderwijs eigenlijk wel al weet. Ik zou het leuk vinden om me verder te verdiepen in de techniek van het zwemmen. In de cursus nu leer je alleen hoe je les moet geven, maar niets over de techniek. Ik ga komende week naar Lanzarote op zwemreis, waarbij ik 2x per dag zwemles krijg. Ik hoop daar veel op te steken dat ik kan gebruiken in de lessen bij TVR.

Ik kamp momenteel ook met een blessure door het hardlopen dus ook daarin ben ik me aan het verdiepen in de techniek van het rennen. Dat vind ik erg interessant en zou ik nog meer over willen weten.

Wat wil je bereiken?

Ik wil goed kijken hoe mensen zwemmen en hoe ik ze beter kan maken.

Echte beginners leren zwemmen vind ik ook leuk. Ik zou best een groepje startende zwemmers de basis willen bijbrengen. Doordat bij TVR gedurende het hele jaar nieuwe leden instromen wordt dat nu echter niet zo georganiseerd.

Kun je nog normaal naar zwemmers kijken, of kijk je nu altijd door een trainersbril?

Ik kijk echt anders. Bijna iedereen heeft wel iets wat me opvalt, ook de ervaren zwemmers. Ik kijk overigens niet alleen naar zwemmers, maar ook hoe hardlopers rennen.

Ben je er zelf een betere zwemmer van geworden?

Ja, dat denk ik wel. Ik leer veel door het uit te leggen, maar ook door filmpjes te kijken en te leren van Raymond. Ik vind het zwemmen nu makkelijker en ben consistenter in mijn snelheid geworden. Daar staat tegenover dat ik wel minder ben gaan zwemmen omdat ik nu ook vaker aan de kant sta in plaats van in het bad lig.