In Almere stonden drie TVR-dames aan de start die voor het eerst de halve afstand gingen afleggen. Wij vroegen ze naar hun ervaring. In deel 1 van deze drieluik het verhaal van Marigje.

Dit was de eerste keer dat je meedeed aan een halve triathlon. Wanneer is het idee ontstaan om eens mee te doen aan een halve?

Een jaar geleden, nadat ik een aantal kortere afstanden had gedaan.

Hoe lang doe je al aan triathlon? Welke type wedstrijden heb je tot nu toe gedaan?

Sinds anderhalf jaar. Ik heb twee seizoenen meegedaan met de team competitie, waarin we korte afstanden doen. Meestal sprints en soms een olympische afstand.

Wanneer ben je begonnen met je training voor de halve?

Ongeveer vier maanden voor de halve triathlon, maar daarvoor trainde ik natuurlijk al voor de kortere afstanden.

Hoe zag je trainingsschema eruit?

Eigenlijk had ik geen trainingsschema… Gelukkig houd ik van lange afstanden lopen en fietsen, dus dat ging zo’n beetje vanzelf. Ik heb wel bewust het fietsen en lopen gecombineerd in de trainingen. Na ieder rondje fietsen ging ik nog even hardlopen. Soms maar een kwartiertje, maar ik ging wel.

Vond je de trainingen zwaar? Zag je er wel eens tegenop?

Omdat ik geen specifiek schema had, heb ik nooit het gevoel gehad dat ik móést trainen, dat was heerlijk. Wie weet, als ik wel een schema zou volgen… dan zou ik misschien een andere tijd neer kunnen zetten in de race. Maar ik vond het nu juist heerlijk dat de weg naar de race zo ontspannen was. Mijn eindtijd was niet zo belangrijk voor me. Triathlon is een feestje en dat mogen de trainingen ook zijn 🙂

En de grote vraag, hoe is het gegaan?

Goed! Het was echt fantastisch om te doen!! Het samen beleven met andere TVR-leden, die ook meededen, heeft zeker bijgedragen aan het race-plezier en de voorpret. Het is leuk om zo’n ervaring te delen met elkaar.

Wat vond je het moeilijkste/zwaarste onderdeel?

Tegen al mijn verwachtingen in vond ik het fietsen het zwaarst. Zo lang in je eentje in dezelfde houding op de fiets was pittiger dan ik had verwacht.

Ben je tevreden of wat zou je eventueel anders doen?

Eigenlijk ben ik best tevreden ja. Voor de volgende race zou ik langere afstanden onafgebroken in mijn ligstuur trainen. Bij fietstrainingen op de openbare weg kom je toch regelmatig omhoog uit je stuur, terwijl je in de race continu ligt.

Smaakt het naar meer?

Jaha! Zeker! Wie doet er volgend jaar mee met een halve?

Heb je nog tips voor iemand die ook voor het eerst een halve triathlon wil gaan doen?

Have fun!! In de race én in de trainingen. O en maak een gewoonte van koppeltrainingen (fietsen-lopen).