In Almere stonden 5 dames van TVR aan de start van de halve afstand. Iedereen zenuwachtig. Heb ik genoeg getraind? Heb ik voldoende eten bij me? Ik moet plassen! Kan ik dit überhaupt wel? Is het water koud? Hoe staat de wind? Zijn er voldoende drankposten? Ga ik mijn fiets wel vinden in de wisselzone? Ik moet nog eens plassen!

Germaine en Jolanda konden al uit wat ervaring uit het verleden putten maar voor de andere drie dames was dit de eerste keer dat ze de halve afstand gingen afleggen. Wij vroegen ze naar hun ervaring. In deel 3 van deze drieluik het verhaal van Yvette.

Dit was de eerste keer dat je meedeed aan een halve triathlon. Wanneer is het idee ontstaan om eens mee te doen aan een halve?

Het idee is, denk ik,  bij Germaine en Jeanet ontstaan. Zij hebben mij overgehaald om me ook in te schrijven. Het leek me wel leuk om ooit een keer een halve triathlon te doen, maar omdat ik net hersteld was van een blessure had ik nog niet nagedacht welke wedstrijden ik in 2019 wilde starten. Het leek me wel leuk om samen naar een halve triathlon toe te trainen, dus daarom heb ik me over laten halen om ook mee te doen.

Hoe lang doe je al aan triathlon? Welke type wedstrijden heb je tot nu toe gedaan?

Ik ben in 2011 begonnen met triathlon met een “start2triathlon” cursus in Groningen. In 2014 ben ik naar de regio Rotterdam verhuisd/ samen gaan wonen waardoor ik veel minder aan het reizen was en meer tijd had om te sporten. Ik deed eigenlijk niet echt mee aan wedstrijden totdat ik een keer mee deed met een competitiewedstrijd en dat wel leuk vond. Sindsdien doe ik met name competitiewedstrijden. Daarnaast vind ik het ook leuk als we met de vereniging naar een wedstrijd gaan, zoals bijvoorbeeld de Binnenmaas triathlon.

Wanneer ben je begonnen met je training voor de halve?

In februari, een half jaar voor de wedstrijd.

Hoe zag je trainingsschema eruit?

Ik heb een persoonlijk trainingsschema laten maken waarin de TVR clubtrainingen zoveel mogelijk verwerkt waren. Super leuk om zo een groot deel van mijn schema met m’n “TVR-maatjes” samen te trainen. Ik had een schema om 12u per week te trainen, maar ik wist dat dat in combinatie met familie, vrienden en  werk niet (altijd) zou lukken. Het was daarom belangrijk om elke week te kijken of ik 3 keer kon gaan hardlopen, hoeveel tijd er dan overbleef om te gaan fietsen en of ik dan nog een zwemtraining ingepland kreeg.

Vond je de trainingen zwaar? Zag je er wel eens tegenop?

De eerste weken vond ik het trainen met het schema wel zwaar. Na een paar weken wordt het routine en gaat het vanzelf beter. Ik zag wel eens op tegen vroeg op staan om de extra looptraining op donderdag voor het werk te doen. De trainingen zelf waren vaak in lage hartslagzone, dat was niet zo heel zwaar en leuker dan ik had verwacht! Soms is het wel zwaar; als het heeeel hard regent of als je daarvoor eigenlijk veeeel te hard hebt gefietst. Veel van die trainingen hebben we samen gedaan. Als het dan even niet mee zit kan je elkaar er doorheen slepen dus dat is fijn.

En de grote vraag, hoe is het gegaan?

Super goed!

Redactie: Yvette is heel bescheiden maar wij willen toch wel even vermelden dat ze 3e is geworden in haar leeftijdscategorie! Echt SUPER goed dus!

Wat vond je het moeilijkste/zwaarste onderdeel?

De laatste ronde hardlopen, “maar die mag pijn doen” is mij net voor de start toevertrouwd door Marlo Moedig.

Ben je tevreden of wat zou je eventueel anders doen?

Tevreden.

Smaakt het naar meer?

Ik vind het heel fijn dat ik nu fitter ben en “gewoon” een etappe van 20km met Raoul mee kan lopen op zijn bizarre avontuur. Ik blijf dus lekker trainen. Voorlopig is het schema wel de deur uit en heb ik nog geen plannen om ergens te starten op een halve triathlon. Dat komt wel weer een keer.

Heb je nog tips voor iemand die ook voor het eerst een halve triathlon wil gaan doen?

Neem de tijd om je goed voor te bereiden (zeker als je voorheen alleen korte afstanden hebt gedaan en je ook echt de afstand moet opbouwen zoals ik). En praat met anderen over je avontuur, sowieso vergroot het de voorpret, ook vond ik het erg leuk om de ervaringen van anderen te horen. Daar heb ik trouwens ook zeker mijn voordeel mee gedaan om goed voorbereid aan de start te staan! – Dus  dank jullie wel allemaal ?